top of page
Sexpir Band.jpg

Sex-Pir

Οι SEX-PIR ,άγνωστοι μέχρι πρότινος στο χώρο του ελληνικού ροκ ,είναι η μπάντα -προπομπός των μετέπειτα Sun of Greece, με αρκετές όμως διαφοροποιήσεις στην σύνθεση και στο ύφος της μπάντας.

      Αναλυτικότερα, οι SEX-PIR  ιδρύθηκαν το 1966 από τα αδέρφια Μιχάλη και Στέφανο Ψωμά στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας όπου είχαν μεταναστεύσει, αρχικά ο μεγαλύτερος αδερφός Μιχάλης και το 1966 ο δεκαεξάχρονος τότε Στέφανος. Τα αδέρφια Ψωμά κατάγονταν από την Ζαρκαδιά της Χρυσούπολης και πέρασαν πολύ δύσκολα χρόνια λόγω της μεγάλης ένδειας και φτώχειας. Παρόλη την έλλειψη ακόμα και βασικών βιοτικών αγαθών, ο Στέφανος καταφέρνει να γραφτεί  σε ένα ωδείο της Χρυσούπολης και να κάνει τα πρώτα του μαθήματα κιθάρας τα οποία και συνέχισε για κάποια χρόνια. Λόγω όμως της τρομερής οικονομικής ανέχειας, ο μεγάλος αδερφός μεταναστεύει πρώτος στην Γερμανία και το 1966 τον ακολουθεί  ο Στέφανος. Στη Γερμανία ο μεν Μιχάλης Ψωμάς (μπάσο, φωνή) θα καταφέρει να βιοποριστεί παίζοντας σε λαϊκά κέντρα της εποχής, ο δε Στέφανος (κιθάρα)  θα πιάσει δουλειά σε ένα εργοστάσιο όπου και θα παραμείνει για πολλά ακόμη χρόνια ενώ όλα τα χρήματα που εξοικονομούσαν πήγαιναν σε ένα στούντιο ( TonΒauer Studio)  όπου μαζεύονταν κάθε απόγευμα και πρόβαραν τα τραγούδια τους με την συμμετοχή του εξαιρετικού  Τούρκου - επίσης  μετανάστη - E. Koloklu (ντραμς), φτιάχνοντας έτσι ένα πολύ καλό και ομοιογενές σύνολο. Με την βοήθεια του μεγαλύτερου αδερφού τους  Θεόδωρου Ψωμά στο μπουζούκι, ηχογραφούν ένα single με δύο λαϊκά τραγούδια, στα οποία η μουσική και οι στίχοι είχαν γραφτεί από κοινού και σύντομα γίνεται ανάρπαστο από την ελληνική κοινότητα.  Στα τέλη του 1967 αποφασίζουν να εκδώσουν μόνοι τους  δύο ορχηστρικά τραγούδια σε ένα single για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και έτσι κάτω από την φίρμα του στούντιο ηχογράφησης  βλέπουν το φως  τα οργανικά “Arrows flies”  και  “Volcano”. Το ύφος αυτών των δυο εξαιρετικών τραγουδιών είναι καθαρόαιμο surf rock, ένα είδος που προτιμούσαν κυρίως στην δυτική ακτή των Η.Π.Α. αλλά και στην Αυστραλία με κύριο γνώρισμα τον δυνατό ρυθμό  (συνήθως σε 5/8), τις επιθετικές κιθάρες και την απουσία φωνής. Με την έναρξη του 1969 αποφασίζουν να γράψουν ένα ολόκληρο άλμπουμ, προωθώντας παράλληλα το single με κάθε δυνατή ευκαιρία, οπότε αναλαμβάνουν αρκετές χορευτικές βραδιές της ομογένειας και περιοδεύουν στην Κεντρική Ευρώπη, όπου τουλάχιστον υπάρχει ελληνικό στοιχείο (στο μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας, Βέλγιο, Λίχτενσταιν, Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία).  Με το τέλος της περιοδείας μπαίνουν στο ίδιο στούντιο και αυτή τη φορά ηχογραφούν 12 τραγούδια με  ελληνικό στίχο, έχοντας ως απώτερο στόχο την έκδοση ενός ολοκληρωμένου άλμπουμ, αλλά για αρχή εκδίδουν μόνοι τους πάλι ένα ακόμη single στην ετικέτα του Bauer Studio το οποίο περιλαμβάνει τα τραγούδια «Καταιγίδα» και την μπαλάντα  «Το θαύμα είσαι εσύ». 

           Παρ’όλη την εξαιρετική δουλειά, οι συνήθεις λόγοι στράτευσης διαδοχικά των μελών της μπάντας καθώς και ο αιφνίδιος θάνατος του βιρτουόζου ντράμερ, έδωσαν τέλος  σε αυτήν την προσπάθεια με αποτέλεσμα η πομπίνα με τα υπόλοιπα 9 τραγούδια να παραμείνει ανέκδοτη , βλέποντας το φως μέσα από αυτήν την κυκλοφορία. Τα δύο αδέρφια Ψωμά συνέχισαν  τις μουσικές τους αναζητήσεις και λίγα χρόνια αργότερα επανέρχονται  με το  αξιόλογο σχήμα  των Sun of Greece, όπου και τελειοποιούν τις μουσικές τους δυνατότητες, σε συνδυασμό πάντα με την δυναμική ποίηση του Παναγιώτη Ψαριανού.

bottom of page