top of page
000008.JPG

Stress

Οι "Stress" δημιουργήθηκαν στην Αργυρούπολη στην Αθήνα το 1980 και ήταν ενα απο τα πρώτα punk συγκροτήματα με ελληνικό στίχο. Την ίδια χρονιά έδωσαν το πρώτο τους live στην Χαλκίδα, δεκαεξάχρονοι τότε, σε μια εκδρομή που έκανε το τεχνικό λύκειο Αργυρούπολης. 

Η πρώτη σύνθεση του σχήματος ήταν Λούης Κοντούλης κιθάρα και φωνή, Κώστας 'Kon' Δρίβας μπάσο και φωνή και 'Johnny' Καφαντάρης τύμπανα και φωνή. Ενα απο τα πρώτα τους κομμάτια που έγραψαν ήταν το "AthensBurning", εμπνευσμένο από τη φλεγόμενη Αθήνα των γεγονότων του πολυτεχνείου του '80. 

Λίγο αργότερα εισχώρησε στην μπάντα ο Φραγγίσκος 'Frank' Νίνος (φωνή) και στις 13 Φεβρουαρίου του '82, οι Stress διοργάνωσαν στο πρώτο punkfestival στην "Αρετούσα", στην Πλάκα, μαζί με τους "Guilotine" και τους "Ausschwitss". Δύο μήνες μετά, ξανάπαιξαν στο δεύτερο punk festival, αυτή τη φορά με τους "Ανυπόφορους" και τους "Ex-Humans", που σημαδεύτηκε από καταστροφές , συλλήψεις και το οριστικό κλείσιμο της "Αρετούσας". Η χρονιά συνεχίστηκε με μια σειρά συναυλιών μαζί με διάφορα γνωστά γκρουπ, όπως "Αντί", "Birth Ward", "Captain Νέφος", Παύλος Σιδηρόπουλος κ.α., και με νέο μέλος  τον αρμονίστα Βασίλη 'Billy Lod' Παλαιοκώστα (ex"Παρθενογένεσις"). Αργότερα, αποχώρησε ο Billy Lod φεύγοντας για το Παρίσι και ο 'Frank' για να δημιουργήσει τους "Panx Romana", ενώ στη θέση του ήρθε ο Τομ Μπουζιάνης (ex "Παρθενογένεσις") κιθάρα και φωνή, δημιουργώντας ένα νέο ρεπερτόριο σε στυλ "surf-punk-garage-rock". Ακολούθησαν εμφανίσεις σε μαγαζιά της Αργυρούπολης και των γύρω συνοικιών όπως το "Παρανόιντ",της Πλάκας οπως "Σοφίτα", "Skylamp", αλλά και σε λύκεια, πανεπιστήμια και σινεμά μαζί με μπάντες όπως "Ex-Humans", "Birth Ward", "Γενιά Του Χάους", "Ανυπόφοροι", "Αντί..." κ.α. 

Στα τέλη του '83 η σύνθεση της μπάντας ήταν 'Kon' Δρίβας μπάσο και φωνή, Λούης Κοντούλης κιθάρα και φωνή και Νίκος  Χρονόπουλος τύμπανα και φωνή. Εκείνη την εποχή ηχογράφησαν το δεύτερο τους demo, μια κασέτα με τα κομμάτια "Athens Burning", "Χαφιές", "Στρατιώτης", "Indian", "Σκέψου Πριν Είναι Αργά", "Άγχος" και "Περιθωριακός". Το demo κυκλοφόρησε στις πανκ παρέες του συγκροτήματος αλλα και στη Β.Ευρώπη, από την αγγλική ανεξάρτητη "X-Drix" σε συνεργασία με το δισκάδικο "Art Nouveau" του Νίκου Κοντογούρη. 

Το '84 συμμετείχαν στη συλλογή "Διατάραξη Κοινής Ησυχίας" με τα τραγούδια "Δικαίωμα Στη Ζωή" και "Άγχος", ηχογραφημένα μέσα σε δύο ώρες στο "Studio 111" και με τη σύνθεσή τους να είναι Λούης κιθάρα, 'Kon' μπάσο, Γιάννης Καρύδης τύμπανα, Γιάννης Παπακώστας φωνή. 

Τέλη του '84 επέστρεψε στα τύμπανα ο Νίκος Χρονόπουλος και στη φωνή εμφανίστηκε ο Γιάννης Σιαλάκης, ο οποίος δεν ήταν νέο μέλος, αλλά συμμετείχε στο γκρουπ παλιότερα ερμηνεύοντας διασκευές. Με αυτή τη σύνθεση ξεκίνησαν ένα νέο κύκλο εμφανίσεων με νέα κομμάτια στο "Σκιάχτρο", στο "Κύτταρο",  και με μια μεγάλη έξοδο στη Πάτρα με το τραίνο, μαζί με φιλικές μπάντες όπως "Αδιέξοδο", "Αντί...", "Εναλλακτική Λύση 3" και "Panx Romana", όπου γινόταν ένα φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτιστικής τρομοκρατίας με συμμετοχή και άλλων συγκροτημάτων. 

Η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική τους δουλειά κυκλοφόρησε στα τέλη του '85, με τίτλο "Ο Ήχος Της Ανασφάλειας", και έντεκα κομμάτια ηχογραφημένα στο στούντιο "Mini Farm". Αυτός ο δίσκος αποτέλεσε την πρώτη πανκ ανεξάρτητη παραγωγή στην Ελλάδα, βγήκε σε τριακόσια αντίτυπα και η διανομή του γινόταν μέσα στους χώρους των συναυλιών και από διάφορους χωρους καταλήψεων. Λίγο αργότερα η μπάντα διαλύθηκε. 

Το '87 επανακυκλοφόρησε από την "Wipe Out" ο δίσκος τους, με ένα κομμάτι επιπλέον. 

 

Το '92, πάλι από την "Wipe Out", κυκλοφόρησε "Ο Ήχος Της Ανασφάλειας ΙΙ" ο οποίος περιείχε ζωντανές ηχογραφήσεις και ανέκδοτα κομμάτια από την περίοδο '83 έως '85. 

Μετά τη διάλυσή τους, ο Λούης δημιούργησε τους "Speedbrakes" και αργότερα έπαιξε στους "De Traces" και "The Earthbound". Ο Νίκος Χρονόπουλος έπαιξε και ηχογράφησε με μπάντες, όπως "Panx Romana" του Φραγγίσκου, "Video Games" και αργότερα ασχολήθηκε με την ηχοληψία και τη διοργάνωση συναυλιών και καλλιτεχνικών φεστιβάλ. Ο 'Johnny' έπαιξε στους"Mind Over Matter". Ο Μπουζιάνης δημιούργησε το '84 τους "X-MandarinaDuck" και αργότερα βρέθηκε στο εξωτερικό σε διάφορες μπάντες και το '05 γύρισε στην Ελλάδα. Ο Παλαιοκώστας συνέχισε στους "Status In Motion". 

Από το '93 ως και το '99 έκαναν κάποιες εμφανίσεις με τη τελευταία σύνθεση τους και με τη συμμετοχή κάποιων μελών από άλλες πανκ-ροκ μπάντες, σε Αθήνα, Πάτρα και Αγρίνιο, χρησιμοποιώντας σε μερικές από αυτές το όνομα "Distress".

bottom of page