Οι Αγγελιαφόροι έχουν το προνόμιο να είναι η μπάντα που με το πρώτο άκουσμα σε ξαφνιάζουν ευχάριστα με την διαφορετικότητα και την ευγένεια του μουσικού είδους που πρεσβεύουν και το οποίο έχει κυρίως στοιχεία gospel αλλά και jazz,πράγμα ασυνήθιστο και αν μη τι άλλο γενναίο και αντιεμπορικό, ειδικά εάν αναλογιστούμε την μουσική πραγματικότητα που τους περιέβαλε.
Αναλυτικότερα οι Αγγελιαφόροι αποτελούνται από τον ιδρυτή Πάνο Ζαχαρίου (Πιάνο, πρώτη φωνή) ,Ζάχο Τερζάκη (τενόρο) , Ιάκωβο Καρακωστάνογλου (Κιθάρα , μπάσο φωνή) και Θεόφιλο Βουρλιώτη (alto φωνή). Η σύσταση του φωνητικού συνόλου έλαβε χώρα στα τέλη του 1968 όταν και οι τέσσερις συναντήθηκαν σε μια μουσική εκδήλωση νεολαίας σε μια αίθουσα στην Αθήνα ενώ οι Τερζάκης και Καρακωστάνογλου είχαν ήδη γνωριστεί στη Φυσικομαθηματική σχολή και στην χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών και η αγάπη τους για την gospel μουσική ήταν τόσο έντονη που τους έφερε αμέσως κοντά. Ο Πάνος Ζαχαρίου είχε ήδη δισκογραφήσει στην Αγγλία το 1966 σε ένα single της γνωστής gospel εταιρείας Disques Sussex όπου έπαιζε κιθάρα και συμμετείχε στα φωνητικά του Διεθνούς Κουαρτέτου (International Quartet) ενώ το 1969 εξέδωσε το πρώτο δικό του single σε ένα σόλο μουσικό τουρ στην Σουηδία, στην εταιρεία Prim Records με 4 δικά του τραγούδια στα Αγγλικά, Ελληνικά, Σουηδικά και Ισπανικά. Μετά από μια σύντομη περίοδο προβαρίσματος άρχισαν πλέον να δίνουν τις πρώτες τους συναυλίες, εστιάζοντας κυρίως εντός του νομού Αττικής και όπου αυτό ήταν δυνατόν λόγω του εξειδικευμένου και απαιτητικού μουσικού είδους το οποίο ήταν ανοίκειο για κάποιον απαίδευτο ακροατή. Παρ’ όλα αυτά οι συναυλίες που έδωσαν στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα (1969-1970) έχουν χαρακτηριστεί μοναδικές ενώ υπήρξε και ένα πέρασμα από την ΥΕΝΕΔ σε μια έκτακτη Πασχαλινή ραδιοφωνική εμφάνιση.
Αρχές του 1970 παίρνουν την απόφαση να ηχογραφήσουν δυο “Negro spirituals” τραγούδια τα οποία ήδη έπαιζαν στο ρεπερτόριό τους, το «Καθώς περιπατώ», σε μουσική διασκευή και στίχους Πάνου Ζαχαρίου και το «Ω! Μέσα στην ζωή» σε μουσική διασκευή Πάνου Ζαχαρίου και στίχους Μαρίας Φερεντίνου. Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο της Columbiaστον Περισσό με παραγωγό τον Πάνο Ζαχαρίου και μετά από ένα έτος τετραφωνικής μουσικής δράσης τα μέλη του μοναδικού, πρωτοποριακού όσο και επαναστατικού αυτού φωνητικού κουαρτέτου, πήραν τους δικούς τους ξεχωριστούς δρόμους προσφέροντας όσο λίγοι στην gospel μουσική του τόπου μας. Ο Ζάχος Τερζάκης μαζί με τον Ιάκωβο Καρακωστάνογλου συνέχισαν ως φωνητικό ντουέτο, εκπροσωπόντας μάλιστα την Ελλάδα σε ένα διαγωνισμό θρησκευτικού τραγουδιού στην Ουαλία το 1973 όπου εκτός των άλλων είχαν το θάρρος να παίξουν και δυο τραγούδια απαγορευμένα από το δικτατορικό καθεστώς, την «Άρνηση» και το «Πέρα στους πέρα κάμπους», κερδίζοντας τις επευφημίες και την επιδοκιμασία του κοινού.
Αυτό ήταν και το κύκνειο άσμα για τα μέλη των Αγγελιαφόρων αφού μετά ο καθένας από αυτούς ακολούθησε την δική του μοναδική πορεία, αρχής γενομένης από τον Ζάχο Τερζάκη, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση των μουσικών του σπουδών έχτισε μια λαμπρή καριέρα στην Λυρική σκηνή, με κύριο εφόδιο την μοναδική φωνή του, δίνοντας ανεπανάληπτες ερμηνείες στους ρόλους που έπαιξε και όντας παραγωγικός δισκογράφησε αρκετά από αυτά ενώ είναι ο γνωστότερος Έλληνας τενόρος με καριέρα στο εξωτερικό, έχοντας κάνει έως και σκηνοθεσία αλλά και μετάφραση. Ο Πάνος Ζαχαρίου με την σειρά του θα μεταναστεύσει στο Sacramento της California όπου μαζί με την σύζυγό του Χαρά με την όμορφη ζεστή φωνή της, θα γίνουν γνωστοί τις επόμενες τρεις δεκαετίες όχι μόνο από τον Ελληνισμό της Μεσογείου αλλά και στο ευρύ διεθνές κοινό ως Panos & Joy.Θα ιδρύσουν την εταιρεία Alvic Records το 1978 προς τιμήν των παιδιών τους Αλεξάνδρου και Βίκτορα, εκδίδοντας μια σειρά αξιόλογων άλμπουμ με πρώτο το “Panos and Joy: Tillthe end” ,ένα πανέμορφο gospel άλμπουμ που αναδεικνύει τις φωνητικές δυνατότητες τόσο του Πάνου όσο και της Χαράς Ζαχαρίου ενώ ακολούθησε το 1984 το single “Christmas without Christ/ Love was born on Christmas” και δεκάδες επιτυχίες ελληνικών και αγγλικών συνθέσεων σε κασέτες, μεταφράσεις, ηχογραφήσεις και ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις . Στην αρχές του 1990 θα επιστρέψει στην Ελλάδα όπου ακούραστος θα ιδρύσει την εταιρεία «Νέο Άσμα» από την οποία θα εκδοθούν μια σειρά από κασέτες και τα μουσικά τους βίντεο έπαιζαν καθημερινά στο κανάλι 62 (TBN) καθώς και στο Πανελλαδικό ραδιοφωνικό δίκτυο σταθμών “Χριστιανισμός” ενώ από το 2000 μέσα από την OmegaRecords θα συνεχίσει να προσφέρει αξιόλογα δείγματα τόσο ελληνόφωνης όσο και αγγλόφωνης gospel, ακόμα και μέσω διαδικτύου στο Youtube και στην διεύθυνσή τους www.panoszahariou.com
Από τα δυο υπόλοιπα μέλη των θρυλικών Αγγελιαφόρων ο Ιάκωβος Καρακωστάνογλου θα ακολουθήσει τον δρόμο αρχικά της επιστημονικής έρευνας σε πανεπιστήμιο του Καναδά και μετά της εκπαίδευσης στην Ελλάδα όπου και θα προσφέρει ως καθηγητής αν και κατά γενική ομολογία των υπολοίπων, το μουσικό του ταλέντο ήταν πηγαίο. Τέλος ο Θεόφιλος Βουρλιώτης θα ξενιτευτεί στο Oakland των Η.Π.Α. όπου θα ιδρύσει την αξιόλογη οργάνωση «Έλληνες για τον Χριστό»-“Greeks for Christ” από όπου και θα μας παρουσιάσει στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 ένα ρηξικέλευθο άλμπουμ με τον τίτλο “Nothing will change our love” χρησιμοποιώντας με πρωτότυπο τρόπο ηλεκτρονικά στοιχεία τα οποία εισήγαγε στον χώρο του Gospel καταθέτοντας ένα μοναδικό, για τον χώρο του, άλμπουμ και μάλλον αξεπέραστο. Επαναπατριζόμενος συνέχισε να προσφέρει μουσικά μέσα από τις επόμενες εκδόσεις της οργάνωσης, στο cd με τίτλο “Πιστεύω”, στο gospel cd “Ρίξε το πνεύμα σου” και στο cd single “Άγιος” ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε και την συγγραφική του ιδιότητα, με τις εκδόσεις των βιβλίων “Έλληνας forever” και “Από τους μύθους στην πίστη”, παραμένοντας πρωτοπόρος από όποια ιδιότητα και εάν υπηρέτησε την τέχνη.
Αξιοπερίεργο: Οι Αγγελιαφόροι ήταν και θα μείνουν στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας το πρώτο καθαρόαιμο gospel κουαρτέτο, αποτελούμενο από τέσσερις κορυφαίους μουσικούς που μέσα σε μια περίοδο άνθησης άλλων ειδών έκαναν μια γενναία κατάθεση που παραμένει μοναδική έως τις μέρες μας.
留言