top of page
Αναζήτηση
  • B-Otherside Team

Gus & George


Το ντουέτο των Gus & George είναι μια βραχύβια αλλά ενδιαφέρουσα ένωση δυο νέων ανθρώπων με αγάπη για τη μουσική, με πολλές ανησυχίες και τάση διαφοροποίησης από τον τότε κυρίαρχο ήχο της εποχής με αποτέλεσμα τα 2 τραγούδια που ηχογράφησαν να γνωρίσουν μια περίεργη όσο και υπόγεια διαδρομή στις άκρες των ηπείρων.

Το σχήμα αποτελούνταν από τον Γεώργιο Ρεκτσίνη και τον Κώστα-Ηρακλή Γεωργίου οι οποίοι όντας φίλοι στα χρόνια του Γυμνασίου δημιουργούν το μουσικό σχήμα GUS&GEORGE. Ο Κώστας-Ηρακλής Γεωργίου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο Γιώργος Ρεκτσίνης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είχαν λάβει μια στοιχειώδη μουσική παιδεία [ μαθήματα κιθάρας] από τον ίδιο δάσκαλο. Οι μουσικές τους προτιμήσεις ήταν διαφορετικές. Στον Γιώργο Ρεκτσίνη άρεσε η αμερικάνικη μουσική της εποχής με ιδιαίτερη προτiμηση στον ήχο των Supremes. Η κλασσική μουσική και η τζαζ ήταν οι μουσικές προτιμήσεις του Κώστα-Ηρακλή Γεωργίου. Σίγουρα όμως κοινό χαρακτηριστικό ήταν η αγάπη για τους Rolling Stones και τους Beatles. Η ελληνική λαϊκή μουσική της εποχής ήταν έξω από τις προτιμήσεις τους εκείνη την περίοδο.

Το 1967, πριν ακόμα τελειώσουν το εξατάξιο γυμνάσιο, τους βρίσκει να έχουν ήδη συνθέσει τα τραγούδια “Always with you” και “Oh,sweet little sixteen” και με παραγωγό τον Άκη Λυμούρη τα ηχογραφούν για λογαριασμό της εταιρείας R.C.A. Victor ,μια από τις λίγες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνταν εκείνο το διάστημα στην Ελλάδα. Η σύνθεση της μουσικής και των δυο τραγουδιών ανήκει στον Κώστα-Ηρακλή Γεωργίου ο οποίος απέδωσε φωνητικά το “Always with you” ενώ η συγγραφή των στίχων και των δυο τραγουδιών καθώς και η ερμηνεία του “Oh, sweet littlesixteen” έγινε από τον Γιώργο Ρεκτσίνη. Το ελληνικό ποπ μουσικό συγκρότημα ΦΟΙΝΙΚΕΣ του Κώστα Γανωσέλη τους συνόδευσε στην ηχογράφηση του δίσκου. Κατόπιν την επόμενη χρονιά το τραγούδι “Always with you” συμπεριελήφθει στον μεγάλο δίσκο –συλλογή «Ελληνικά Συγκροτήματα» τον οποίο κυκλοφόρησε η R.C.A. περιέχοντας αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλα τα τότε ελπιδοφόρα αλλά και επιτυχημένα μουσικά σχήματα που είχε υπό την σκέπην της. Ακολούθησαν κάποιες εμφανίσεις του ντουέτου σε club της εποχής. Tαυτόχρονα η δισκογραφική εταιρεία τους δίνει το πράσινο φως για να αρχίσει και η ηχογράφηση 13 κομματιών που θα ήταν και ο πρώτος δίσκος μακράς διαρκείας [ LP ] του ντουέτου. Όντως γίνονται oi πρώτες ηχογραφήσεις μιας ιδιαίτερα απαιτητικής και δαπανηρής παραγωγής που λόγω αυτών των αιτιών, ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Φτάνουμε στο 1970 οπότε και οι δυο φίλοι τελειώνουν το γυμνάσιο και ετοιμάζονται πλέον για τις ανώτατες σχολές με τον Γεώργιο Ρεκτσίνη να σπουδάζει φυσικός στο πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ ο Κώστας-Ηρακλής Γεωργίου αρχίζει τις σπουδές του στις Καλές Τέχνες. Αυτή η αιτία αποτέλεσε και τον λόγο που το ντουέτο παύει αμοιβαίως πια να δραστηριοποιήται και οι δυο συντελεστές του τραβούν διαφορετικές πορείες με τον Γεώργιο Ρεκτσίνη να τελειώνει τις σπουδές του και να προσλαμβάνεται στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ ο Κώστας-Ηρακλής Γεωργίου παραλλήλως με τις εικαστικές σπουδές του διαγράφει μια σύντομη σόλο πορεία ως τραγουδιστής ορχήστρας , με περιστασιακές εμφανίσεις σε διάφορες ορχήστρες.

Μια από αυτές ήταν του Γιώργου Καρδάμη στο ξενοδοχείο HILTON. Eκει συναντά τον Σπύρο Καρδάμη, υιό του Γιώργου Καρδάμη, ένα εξαιρετικό μουσικό ταλέντο και κάνει μαζί με την ορχήστρα του αργότερα περιστασιακές εμφανίσεις. Η αγάπη για την μουσική αλλά η ανάγκη κυρίως και πάνω από όλα δημιουργίας ενός προσωπικού ήχου, ωθεί τον Κώστα- Ηρακλή Γεωργίου να συνεχίσει την σύνθεση τραγουδιών. Hχογραφεί μια σειρά τραγουδιών σε στίχους της αμερικανίδας CAROLIN NOWELL και με φιλική συμμετοχή του Σπύρου Καρδάμη στο πιάνο και του Νίκου Τάτση στην κιθάρα, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια δισκογραφική κατάθεση από αυτή τη δουλειά ,ενώ μια επαφή με την Columbia για την κυκλοφορία ενός single απέβει άκαρπη. Συνεχίζοντας πλέον, ο Κώστας-Ηρακλής Γεωργίου τις εικαστικές σπουδές του στο εξωτερικό επεκτείνει τις καλλιτεχνικές του γνώσεις, οι οποίες του χρησίμευσαν στη συνέχεια στην διεθνή πορεία του που χαράζει με εκθέσεις σε όλο τον κόσμο ενώ δυστυχώς ο Γεώργιος Ρεκτσίνης έφυγε από κοντά μας πριν λίγα χρόνια.

ΑΞΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ :Στις ηχογραφήσεις του ντουέτου για την δημιουργία ενός μεγάλου δίσκου, είχαν την ρηξικέλευθη ιδέα να ενώσουν όλα τα κομμάτια μεταξύ τους με μουσικές γέφυρες, πρακτική που υιοθέτησε η δισκογραφία πολλά χρόνια αργότερα!

Δισκογραφια:1)Single “Always with you/Oh,sweet little sixteen” R.C.A. Victor 4022, 1967

2)Συμμετοχή στην συλλογή «Ελληνικά συγκροτήματα» R.C.A. 1968 με το τραγούδι “Always with you”

3)Συμμετοχή στην συλλογή “Six miles from the cage” Modal Records 1995 με το τραγούδι “Always with you”

44 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page