Η μπάντα των Rhodians έδρασε κυρίως στην Αμερική και με βάση το Detroit έδωσε συναυλίες σχεδόν σε όλες τις πολιτείες των Η.Π.Α. ενώ ίδρυσαν και την δικιά τους δισκογραφική εταιρεία κυκλοφορώντας συνολικά 9 άλμπουμ, το πάθος δε των μελών του για ζωντανές εμφανίσεις παρέμεινε σχεδόν έως τις μέρες μας σπάζοντας πολλά ρεκόρ μακροβιότητας και παρέμειναν ενεργοί μέχρι πριν λίγα χρόνια.
Για να τους γνωρίσουμε καλύτερα, η μπάντα ξεκίνησε ανεπίσημα το 1965 δίνοντας την πρώτη της συναυλία σε μια χοροεσπερίδα ελληνικού ενδιαφέροντος όπου πληρώθηκαν με το ποσό των... 5 δολαρίων έκαστος, έχοντας ως μέλη τα... ανήλικα ξαδέρφια : Σιμιακάκη Μιχάλη (ντραμς), Σιμιακάκη Βασίλη (κιθάρα, μπουζούκι) και τον Γιώργο Καρπάθιο (κλαρίνο) οι οποίοι ήταν εκτός από καλοί φίλοι και ταλαντούχοι μουσικοί, αφού ο Μιχάλης έμαθε ντραμς κάνοντας έναν χρόνο μαθήματα σπίτι του, ο Βασίλης έκανε 4 χρόνια εκμάθηση κιθάρας με καθηγητή ενώ κατόπιν έμαθε αυτοδίδακτος μπουζούκι και ο Γιώργος Καρπάθιος έμαθε αυτοδίδακτος κλαρίνο μέσα από έναν δίσκο του Βασίλη Μαμάκου ο οποίος αποτελούσε την κύρια πηγή έμπνευσης για αυτόν έως το καλοκαίρι του 1969 κατά το οποίο πήγε στην γενέτειρά του Ρόδο και για 3 μήνες παρακολουθούσε συνεχώς μαθήματα από τον φημισμένο οργανοπαίκτη Θεμιστοκλή τον οποίο ήδη είχε εντυπωσιάσει με την επιδεξιότητα που είχε αναπτύξει.
Ήδη από εκείνη την πρώτη συναυλία και για 10 συνεχή χρόνια, ο θειος τους Tom Simon αναλαμβάνει χρέη μάνατζερ και τους κλείνει μια σειρά από συναυλίες αρχίζοντας από το 1967 στον εορτασμό της ελληνικής κοινότητας του Detroit για την γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης . Την ίδια χρονιά ο ιταλικής καταγωγής Dennis Corona συμμετέχει στην μπάντα παίζοντας ακορντεόν μέχρι και το τέλος του 1968 οπότε τον αντικατέστησε ο Chester Nowak παίζοντας Hammond. Το 1967 επίσης η μπάντα έχει και sound manager, τα χρέη του οποίου εκτελεί ο Savvas Gekas για έναν χρόνο. Η τελευταία αλλαγή στην σύνθεση της μπάντας έρχεται το 1970 οπότε και ο Gus Pappas αναλαμβάνει χρέη ακορντεονίστα και με αυτήν την σύνθεση αλωνίζουν στις Η.Π.Α. αγοράζοντας έναν σκαραβαίο και αφού τον... μεταποίησαν κατάλληλα, έγινε το επίσημο όχημά τους για τις μετακινήσεις τους σε 40 πολιτείες και τον Καναδά όπου έκαναν εμφανίσεις για τα επόμενα χρόνια καθώς και την μόνιμη παρουσία τους στο ετήσιο ελληνικό φεστιβάλ του Detroit ενώ το 1969 συμμετείχαν και σε ένα φεστιβάλ στην Ρόδο.
Στις αρχές του 1970 περίπου, έχοντας κάποια λίγα χρήματα από τις μέχρι τότε εμφανίσεις τους αποφασίζουν να χρηματοδοτήσουν την έκδοση του πρώτου τους single το οποίο γίνεται γρήγορα ανάρπαστο με αποτέλεσμα οι φίλοι τους να τους πιέζουν για μια άλλη κυκλοφορία οπότε και παίρνουν την μεγάλη απόφαση : Ιδρύουν την δική τους εταιρεία (Colossus Records) από την οποία εκδίδουν 1 single και 7 άλμπουμ. Στον πρώτο μεγάλο δίσκο τους η συμπαραγωγή γίνεται μαζί με τον Gus Pappas όπου και αποφασίζουν να πειραματιστούν με το ηχόχρωμα τους, φτιάχνοντας ένα folk-rock άλμπουμ με ένα εξίσου όμορφο μαύρο εξώφυλλο ενώ κατόπιν ο ήχος τους είναι πιο κοντά στα λαϊκά-παραδοσιακά μονοπάτια, αφού αυτή ήταν και η απαίτηση του κοινού τους. Παράλληλα δίνουν συναυλίες κατά μήκος των Η.Π.Α. αλλά και συνεργαζόμενοι με ονόματα όπως το Τρίο Bel Canto ,ο Milton Stamos, ο Filippos Rounds αλλά και τους αδερφούς Τέλη και Γιώργο Σαββάλα.
Όπως καθετί ωραίο και αυτή η μπάντα σταδιακά άλλαξε και με το πέρασμα των χρόνων τα μέλη άρχισαν να πέρνουν το δρόμο τους αφού ο Dennis Corona έγινε οδοντίατρος, ο Βασίλης Σιμιακάκης δικηγόρος ,ο Μιχάλης Σιμιακάκης άνοιξε το bar Golden Greek Lounge, ο Gus Pappas αρχιτέκτονας και τέλος ο Γιώργος Καρπάθιος έγινε δάσκαλος μουσικής ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με τον κλάδο των ασφαλειών και ταυτόχρονα παρέμεινε και το τελευταίο ενεργό μέλος της μπάντας έως τις μέρες μας παίζοντας πια σε ελάχιστες εκδηλώσεις.
Αξιοπερίεργο: Παρ’ όλο το αναμφισβήτητο ταλέντο των μελών του γκρουπ , λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών τους στις συνεχείς ζωντανές εμφανίσεις, αναγκαστικά παραμέλησαν τον τομέα της σύνθεσης στην δισκογραφική τους παρουσία αφού μέχρι και το 5ο άλμπουμ συνέθεταν δικά τους τραγούδια αλλά από εκεί και έπειτα η συνεχής πίεση του κόσμου για νέες κυκλοφορίες καθώς και η αδιάκοπη συναυλιακή τους πορεία δεν τους άφηνε χρόνο ούτε καν για δημιουργία νέων τραγουδιών οπότε και επέλεξαν την λύση των διασκευών.
Kommentare