top of page
Αναζήτηση
  • B-Otherside Team

The Sex-Pir


Οι Sex-pir ,άγνωστοι μέχρι πρότινος στον χώρο του ελληνικού ροκ ,είναι η μπάντα -προπομπός των μετέπειτα Sun of Greece,με αρκετές όμως διαφοροποιήσεις στην σύνθεση και στο ύφος της μπάντας.

Αναλυτικότερα οι Sex-pir ιδρύθηκαν το 1968 από τα αδέρφια Μιχάλη και Στέφανο Ψωμά στην Στουτγκάρδη στην Γερμανία όπου είχαν μεταναστεύσει, αρχικά ο μεγαλύτερος αδερφός Μιχάλης και το 1968 ο δεκαεξάχρονος τότε Στέφανος. Τα αδέρφια Ψωμά κατάγονταν από την Ζαρκαδιά της Χρυσούπολης και πέρασαν πολύ δύσκολα χρόνια λόγω της μεγάλης ένδειας και φτώχειας. Παρόλη την έλλειψη ακόμα και βασικών βιοτικών αγαθών ο Στέφανος καταφέρνει να γραφτεί και σε ένα ωδείο της Χρυσούπολης και να κάνει τα πρώτα του μαθήματα κιθάρας τα οποία και συνέχισε για κάποια χρόνια ,λόγω όμως της τρομερής οικονομικής ανέχειας, ο μεγάλος αδερφός μεταναστεύει πρώτος στην Γερμανία και το 1968 τον ακολουθεί και ο Στέφανος. Στην Γερμανία ο μεν Μιχάλης Ψωμάς (μπάσο ,φωνή) θα καταφέρει να βιοποριστεί παίζοντας σε λαϊκά κέντρα της εποχής, ο δε Στέφανος (κιθάρα) θα πιάσει δουλειά σε ένα εργοστάσιο όπου και θα παραμείνει για πολλά ακόμη χρόνια ενώ όλα τα χρήματα που εξοικονομούσαν πήγαιναν σε ένα στούντιο που μαζεύονταν κάθε απόγευμα και πρόβαραν τα τραγούδια τους με την συμμετοχή του εξαιρετικού Τούρκου-επίσης μετανάστη- Koloklu (ντραμς), φτιάχνοντας έτσι ένα πολύ καλό και ομοιογενές σύνολο. Με την βοήθεια του μεγαλύτερου αδερφού τους Θεόδωρου Ψωμά στο μπουζούκι ηχογραφούν ένα single με δύο λαϊκά τραγούδια, στα οποία η μουσική και οι στίχοι είχαν γραφτεί από κοινού και σύντομα γίνεται ανάρπαστο από την ελληνική κοινότητα. Κάπου εδώ χρονικά πρόβαλε πλέον το μεγάλο δίλλημα ,εάν θα έπρεπε δηλαδή να παραμείνουν στην εμπορικά ασφαλή λύση του λαϊκού ήχου ή να ρισκάρουν φτιάχνοντας την μουσική που τους γοήτευε πάντα, ατόφιο ροκ δηλαδή, παρόλο που ήταν επισφαλές να προσπαθήσουν να πλησιάσουν το ελληνικό τους ακροατήριο που είχε τελείως διαφορετικές προτιμήσεις.


Η απόφαση τελικά πάρθηκε και ευτυχώς για εμάς η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των ροκ τραγουδιών ,σύντομα λοιπόν τα τραγούδια, μουσική και στίχοι , γράφονταν και ενορχηστρώνονταν από όλο το συγκρότημα και σε διάστημα ενός χρόνου γράφτηκαν και ηχογραφήθηκαν τα πρώτα δυο τραγούδια με τον οικονομικό παράγοντα να έχει πάντα ανασταλτικό ρόλο αφού θυσίαζαν βασικές βιοτικές ανάγκες για την εξοικονόμηση χρημάτων. Στα τέλη του ’68 αποφασίζουν να εκδώσουν μόνοι τους δύο ορχηστρικά τραγούδια σε ένα single για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και έτσι κάτω από την φίρμα του στούντιο ηχογράφησης (Bauer Studio) εκδίδουν τα οργανικά “Arrows flies” και “Volcano”. Το ύφος αυτών των δυο εξαιρετικών τραγουδιών είναι καθαρόαιμο surf ροκ, ένα είδος που προτιμούσαν κυρίως στην δυτική ακτή των Η.Π.Α. αλλά και στην Αυστραλία με κύριο γνώρισμα τον δυνατό ρυθμό στα τραγούδια (συνήθως σε 5/8) ,τις επιθετικές κιθάρες και την απουσία φωνής δίνοντας έτσι βάση στην χορευτική διάσταση των τραγουδιών. Με την έναρξη του 1969 το συγκρότημα ανασκουμπώνεται και αποφασίζουν να γράψουν ένα ολόκληρο άλμπουμ προωθώντας παράλληλα το single με κάθε δυνατή ευκαιρία οπότε αναλαμβάνουν αρκετές χορευτικές βραδιές της ομογένειας και περιοδεύουν στην Κεντρική Ευρώπη, όπου τουλάχιστον υπάρχει ελληνικό στοιχείο (στο μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας, Βέλγιο, Λίχτενσταιν, Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία). Με το τέλος της περιοδείας μπαίνουν στο ίδιο στούντιο και αυτή τη φορά ηχογραφούν 12 τραγούδια με στίχο, έχοντας ως απώτερο στόχο την έκδοση ενός ολοκληρωμένου άλμπουμ αλλά για αρχή εκδίδουν μόνοι τους πάλι ένα ακόμη single στην ετικέτα του Bauer Studio το οποίο περιλαμβάνει τα τραγούδια «Καταιγίδα» και flipside την μπαλάντα «Το θαύμα είσαι εσύ». Η μπαλάντα αν και άρτια σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με το ηχόχρωμα της «Καταιγίδας» όπου το επιθετικό παίξιμο του Στέφανου και το βραχνό ηχόχρωμα στις κιθάρες του δίνουν μια εξωτική αίσθηση καθότι σε προϊδεάζει ότι πρόκειται για ξενόγλωσσο τραγούδι και είναι μεγάλη και ευχάριστη η έκπληξη του να ανακαλύπτεις ένα τόσο όμορφο δέσιμο με την ελληνική γλώσσα.

Αξιοπεριέργο: Παρόλη την εξαιρετική δουλειά οι συνήθεις λόγοι στράτευσης διαδοχικά των μελών της μπάντας καθώς και ο αιφνίδιος θάνατος του βιρτουόζου ντράμερ έδωσαν τέλος και σε αυτήν την προσπάθεια με αποτέλεσμα η πομπίνα με τα υπόλοιπα 10 τραγούδια να παραμείνει ανέκδοτη έως τις μέρες μας ενώ τα δυο αδέρφια Ψωμά αποτελούν και τον πυρήνα του μετέπειτα αξιόλογου σχήματος των Sun ofGreece, όπου και τελειοποιούν τις μουσικές τους δυνατότητες σε συνδυασμό πάντα με την δυναμική ποίηση του Παναγιώτη Ψαριανού.

14 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page