Search
  • B-Otherside Team

Γιώργος ΒλάσσηςΟ Γιώργος Βλάσσης γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 19 Σεπτεμβριου 1938 και μεγάλωσε μαζί με τα 2 αδέρφια του στην περιοχή της Λευκίμμης. Από μικρός είχε δείξει την έμφυτη και λόγω καταγωγής αγάπη του για την μουσική, συμμετέχοντας είτε στις παιδικές σχολικές χορωδίες είτε στις ιερατικές λειτουργίες χωρίς όμως να λάβει κάποια εγκύκλια μόρφωση λόγω της γενικής ένδειας που κυριαρχούσε τότε. Τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο στην Κέρκυρα και σε συνεννόηση με την οικογένειά του, αποφασίστηκε να συνεχίσει στην Αθήνα τις σπουδές του ως Ραδιοτηλεγραφητής ώστε μπαρκάρει αμέσως μετά και με τον μισθό του ναυτικού να ενισχύσει το πενιχρό οικογενειακό εισόδημα. Το 1956-57 και 1957-58 παρακολούθησε στην ιδιωτική σχολή ΠΑΛΜΕΡ μαθήματα και αποφοίτησε ως Πτυχιούχος Ραδιοτηλεγραφητής. Το διάστημα αυτό, θα μαγευτεί από την καλλιτεχνική ζωή στην Αθήνα και πλέον ο στόχος του μετατοπίζεται στο να παραμείνει στην πρωτεύουσα εξασκώντας ένα προσοδοφόρο επάγγελμα που θα τον καλύπτει οικονομικά και αποφασίζει να ρισκάρει, δίνοντας εισαγωγικές εξετάσεις για την Ανωτάτη Εμπορική Αθηνών (νυν ΑΣΟΕ) και σε περίπτωση αποτυχίας θα μπάρκαρε άμεσα ως ναυτικός. Μην έχοντας οικονομικές δυνατότητες για ενισχυτική διδασκαλία, καλύπτει όλη την ύλη μόνος του χωρίς καμία βοήθεια φροντιστηρίων ή βοηθημάτων και καταφέρνει να εισαχθεί, πραγματοποιώντας τον στόχο του να παραμείνει αρχικά στην πρωτεύουσα.

Με την αποφοίτησή του ξεκινάει άμεσα να εργάζεται ως λογιστής και την ίδια περίοδο γνωρίζεται με τον σπουδαίο πολιτικό μηχανικό Μανόλη Καραντινό, ο οποίος θα τον συστήσει σε ένα ευρύτερο κύκλο εξεχουσών προσωπικοτήτων της εποχής (Αλέξανδρος Ιόλας, Claude & Francois-Xavier Lalanne). Μεταξύ αυτών και ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος αναζητούσε την περίοδο εκείνη έναν λογιστή για να αναλάβει την διαχείριση των οικονομικών του, τον οποίο βρήκε στο πρόσωπο του Γιώργου Βλάσση. Μέσα από την όσμωση και την φιλία των δύο ανδρών, εικάζεται ότι ο Γιώργος Βλάσσης ζήτησε την βοήθεια του μεγάλου συνθέτη για την τελική διαμόρφωση και καταγραφή 4 τραγουδιών που είχε σκαρώσει με το έμφυτο μουσικό του ταλέντο. Ο Μάνος Χατζιδάκις τον έφερε σε επαφή με τον παραγωγό του στην Polygram Σπύρο Ράλλη, ο οποίος και αποδέχτηκε την κυκλοφορία τους σε 2 δίσκους των 45 στροφών. Η παραγωγή έχει ένα έντονα "χατζηδακικό " χαρακτήρα, ο οποίος δεν πρέπει να ξενίζει δεδομένων των συνθηκών, ενώ η εταιρεία διέθεσε μερικούς από τους κορυφαίους μουσικούς της εποχής για την άρτια παραγωγή του. Στο μπουζούκι συμμετέχει ο κορυφαίος σολίστας Χάρης Λεμονόπουλος ενώ στην κιθάρα ο παγκοσμίου κλάσεως κιθαριστής Δημήτρης Φάμπας. Τέλος την ενορχήστρωση ανέλαβε ο ανερχόμενος τότε -και καταξιωμένος σήμερα- συνθέτης Δήμος Μούτσης, παραδίδοντάς μας 4 νεοκυματικά κομψοτεχνήματα, των οποίων οι τίτλοι είναι " Όνειρο", "Μοναξιά", " Ο ξενητεμός" και "Είμαστε μόνοι". Την υποδειγματική ερμηνεία ανέλαβε η ανερχόμενη τραγουδίστρια Ζωζώ Κυριαζοπούλου, μετέπειτα σύζυγος του συνθέτη Δημήτρη Καψύλη, ενώ και τα 2 singles κυκλοφόρησαν το 1967 από την εταιρεία Polydor.

Την ίδια χρονιά ο Γιώργος Βλάσσης θα προσληφθεί στην Ολυμπιακή Αεροπορία και οι ευθύνες από το νέο του πόστο είναι μεγάλες με αποτέλεσμα η καλλιτεχνική του δραστηριότητα να διακοπεί απότομα. Το 1969 μετατίθεται στο Montreal, το 1973 στο Toronto ενώ μόλις το 1983 θα επιστρέψει στην Αθήνα, από την οποία θα ξαναφύγει το 1986 για την Ισπανία. Το 1989 θα βρεθεί στο Λονδίνο και το 1990 θα επιστρέψει για ένα έτος στην Αθήνα, για να ξαναφύγει το 1992 για την Βιέννη και το 1994 θα επιστρέψει για μικρό χρονικό διάστημα στην Αθήνα. Ακολουθεί η τοποθέτησή του στην Φρανκφούρτη και το 1996 θα επιστρέψει οριστικά στην Αθήνα, όπου και θα συνταξιοδοτηθεί την επόμενη χρονιά. Ως ιδιώτης, τα επόμενα χρόνια θα παραμείνει αεικίνητος συμβάλλοντας στην έναρξη λειτουργίας του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας ενώ θα αναμειχθεί με τα κοινά, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Χαλανδρίου. Στις 8 Δεκεμβρίου 2019 θα φύγει από την ζωή, μετά από σύντομη μάχη με την επάρατη νόσο, αφήνοντας πίσω την σύζυγό του και τα 4 παιδιά του.63 views

© 2020 by B-otherSide Records

  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
Asset 2.png