Search
  • B-Otherside Team

Κύκνοι


Η ιστορία των Κύκνων, το συγκρότημα με τον πιο όμορφο τίτλο στην ιστορία της ελληνικής ποπ μουσικής , είναι γεμάτη από παράδοξα και ατυχίες που μας δείχνουν γιατί μια μπάντα με ηχογραφημένα δυο πανέμορφα τραγούδια δεν μπόρεσε τελικά να προχωρήσει και να καθιερωθεί στην θέση που της άξιζε και θα παραμείνει γνωστή μόνο σε ένα κλειστό κύκλο φανατικών οπαδών της μοντέρνας μουσικής.

Οι Κύκνοι λοιπόν δραστηριοποιήθηκαν στις αρχές του 1967 στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, αφού τα μέλη τους είχαν φιλικές σχέσεις άμιλλας με τα υπόλοιπα μέλη των Πειραιώτικων συγκροτημάτων ,όπως ήταν οι Vikings, οι Hoodoos,οι Sover Group και άλλοι. Την μπάντα απαρτίζουν οι Περικλής Μανωλόπουλος στις κιθάρες, μπάσο και όργανο, ο Γιώργος Τσιτσάκης στην σόλο κιθάρα και στην κορνέτα, ο Παναγιώτης Κριτικάκης στα ντραμς και τέλος ο Γιώργος Παπαδόπουλος στα φωνητικά ενώ τα μέλη ενώνει και μια βαθιά φιλία αφού είχαν μεγαλώσει και ανδρωθεί μαζί, στις γειτονιές του Πειραιά.

Εκτός των προαναφερθέντων πειραιώτικων μουσικών σχημάτων τα οποία αποτελούσαν παράδειγμα προς μίμηση, τα μέλη των Κύκνων λατρεύουν την soul μουσική και κυρίως τον Tom Jones, τον Jimi Hendrix αλλά και την γυναικεία μπάντα των Supremes. Μέσα από μια κουραστική καθημερινότητα αφού όλοι τους εργάζονταν για να επιβιώνουν και την δεδομένη φτώχεια που υπήρχε ( ο Παναγιώτης Κριτικάκης μην έχοντας ντραμς αναγκαζότανε να κάνει πρόβες πάνω σε στύλους βιβλίων και περιοδικών!), καταφέρνουν να στήσουν την μπάντα και το ρεπερτόριο που αγαπούσαν οπότε κάνουν την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση τον χειμώνα του 1968 στα κυριακάτικα πρωινά που λάβαιναν χώρα σε σινεμά του Μοσχάτου. Εκεί θα εισπράξουν από το κοινό πολλές επευφημίες και θετικά σχόλια τα οποία θα μεταφερθούν από κάποιον παραγωγό στον Μίνωα Μάτσα και έτσι έρχεται ως φυσική συνέχεια η πρόταση για να υπάρξει δισκογράφηση στην ετικέτα της Odeon, από την οποία άλλωστε ήδη πολλά ονόματα της μοντέρνας μουσικής είχαν δισκογραφήσει.


Ως μπάντα οι Κύκνοι είχαν ήδη γράψει δυο δικά τους τραγούδια, το «Κορίτσι μου γλυκό» σε μουσική και στίχους Περικλή Μανωλόπουλου, με τα υπέροχα γεμίσματα της κορνέτας να πατούν πάνω στα soul στάνταρτ της μπάντας και τον κοφτό ρυθμό της κιθάρας σε συνάρτηση με τα πολύ όμορφα, κόντρα μπασίματα των ντραμς να φτιάχνουν έναν εκρηκτικό χορευτικό συνδυασμό υψηλής ποιότητας. Το δεύτερο κομμάτι είναι η μπαλάντα «Ήταν μια νύχτα σαν κι απόψε» γραμμένο από τον Γιώργο Τσιτσάκη ,με την βοήθεια του Περικλή Μανωλόπουλου στα ρεφρέν, όπου ο τραγουδιστής αντί να τραγουδάει, απαγγέλει ρυθμικά τους στίχους, μια καινοτομία που σίγουρα διεκδικούν την πατρότητά της.

Στο στούντιο αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα αφού έπρεπε να εγγραφούν έξι διαφορετικά όργανα από τρία μέλη οπότε αναγκαστικά η ηχογράφηση έγινε σε δυο δόσεις την ίδια ημέρα. Την πρώτη φορά γράφτηκαν τα ντραμς ,η ρυθμική

0 views

© 2020 by B-otherSide Records

  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
Asset 2.png